2020-04-21 13:09:49• hírek • Bede Emőke

Élelmiszerrel támogatja a hátrányos helyzetű családokat a csedregi BuKi

Sajnos mind a mai napig vannak megyénkben olyan települések, ahol olyan hátrányos helyzetű, többnyire roma származású családok, kisebb közösségek élnek, melyek ezekben a vészterhes időkben nem, vagy csak nagyon nehezen tudják biztosítani a kenyérrevalót. De szerencsére vannak olyan lelkes emberek is, akik folyamatosan azon munkálkodnak, hogy e családoknak könnyebbé tegyék ezeket a heteket, hónapokat.

A kelet-európai gyerekek megsegítésével foglalkozó, Németországból származó alapítvány, melyet Csedregen mindenki csak BuKi-ként ismer, 2008 februárja óta segíti a csedregi roma közösséget, 2011 óta pedig egy különleges napközit is üzemeltetnek a településen. A pandémia előtti világban a kisdiákok itt kezdték a napot: egy reggeli tisztálkodás és egy kiadós reggeli után elmentek az iskolába, délután pedig ugyanide vissza is térhettek, hiszen a központban suli után sem állt meg az élet. A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozások azonban egy csapásra áthúzták a gyermekközpont tevékenységét, és ellehetetlenítették azt is, hogy a családok felnőtt tagjai munkát vállaljanak a környéken. Annak érdekében, hogy e mélyszegénységben élő családok átvészeljék ezt a nehéz időszakot, a BuKi március végén elhatározta, hogy alapélelmiszerekből álló segélycsomagokkal fogja támogatni őket.


Marcu Gréta, a központ vezetője a Szatmár.ro-nak elmondta, a segélyakció első körben azokat a roma családokat célozta meg, amelyekkel a BuKi Ház közvetlen kapcsolatban állt az oda járó gyermekek által, viszont nem tagadták meg a segítséget a többi, hasonlóképp kiszolgáltatott helyzetbe került személytől sem. Azt, hogy kinek van szüksége valóban ilyen jellegű támogatásra, a központ németországi önkéntese, Lukas Herfeld térképezte fel a helyszínen. Mindent összevetve, immár 31 család, 78 gyermek és 60 felnőtt számít a BuKi által nyújtott segítségre.



„A csomagokat a BuKi Házban állítja össze két kolléganőm. Minden zacskóba kerül burgonya, sárgarépa, káposzta, és persze száraztészta, cukor, olaj, liszt, tej, margarin és egy rúd szalámi, azaz igyekszünk biztosítani azokat az alapanyagokat, amelyekből akár több napra is sikerül főzni” – fejtette ki a központ vezetője, majd ismertette a kiszállítás mikéntjét is. A csapatnak eleinte a Hans Lindner Alapítvány segített az élelmiszerosztásban, majd később a helyi önkormányzat is rendelkezésükre bocsátott egy járművet, amivel eljuttathatják a csomagokat a nélkülöző családokhoz.


Joggal merülhet fel a kérdés, hogy miből sikerül mindezt a BuKinak megvalósítani. Marcu Greta érdeklődésünkre elmondta, a németországi alapítvány adománygyűjtést indított, és az ennek során befolyt összegből tudják beszerezni mindazt, ami hetente kétszer belekerül a szatyorba. 




A központ vezetője emellett azt is elmesélte szerkesztőségünknek, hogy nem csak élelmiszercsomagokat osztanak, hanem ők juttatják el a gyerekekhez a pedagógusok által összállított feladatlapokat is. „Ezek a családok nem rendelkeznek internetkapcsolattal és olyan eszközökkel sem, melyek lehetővé tennék a gyerekek számára a digitális oktatásban való részvételt. Épp ezért a helyi tanítónők rendszeresen küldik nekünk e-mailben a gyakorlólapokat, amiket aztán mi kinyomtatunk, és a csomagok kézbesítésekor ezeket is átadjuk a gyerekeknek. Azt viszont, hogy az iskolások miként oldják meg ezeket, nem tudjuk ellenőrizni, hiszen internetelérés híján a tanítőnénik sincsenek közvetlen kapcsolatban a gyerekekkel” – fejtette ki Marcu Gréta.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: